Fabergé - מיהלומים לבשמים
- Binyamin Wertenshtein
- 9 ביולי 2024
- זמן קריאה 3 דקות
סדרות
אז כמו שהבטחתי בפוסט הקודם, לרגל חגיגות יום ההולדת של האתר שלנו אני משיק סוג חדש של מאמרים - "סדרות".
אז על מה בעצם מדובר?
כאמור, כאשר יצרן השיק בושם שזכה להצלחה מסחרית, במקרים רבים הוא ינסה לרכב על גלי ההצלחה ולייצר "פלאנקרים" - בשמים נוספים שדומים במבנה הניחוח לבושם המקורי יחד עם "טוויסט" כלשהו.
עבורנו - אספני וחובבי הבישום, "פלאנקרים" אלו הינם פיתוי לא קטן, שכן גם אם הניחוח שלהם לא מגיע ברמתו ובאיכותו לזו של הבושם הראשון בסדרה, עדיין - קיים בנו הדחף להשיג את כל הסדרה, כמו אספנים טובים 😉.
"פלאנקרים" אלו מושקים לרוב במהדורה מוגבלת וקצרת זמן, מה שהופך אותם לעוד יותר נחשקים וקשים להשגה - בפרט כאשר מדובר על בשמים קלאסיים שממילא כבר אינם מצויים על המדפים.
במהלך התקופה בה אני מתחקה אחר אותם בשמים קלאסיים שהולכים ונעלמים מהנוף, הצלחתי להשיג מספר "סדרות" כאלו, ואני מודה על הזכות להחזיק בהם.
היום תהיה הפעם הראשונה בה אני סוקר סדרה של בשמים שנמצאת ברשותי.
הפוסט הראשון בסדרה יוקדש לסיפור הרקע של בית האופנה שהשיק את הבשמים, ולאחר מכן אקדיש לכל אחד מבשמי הסדרה פוסט נפרד.

Brut By Fabergé
אם תביטו על התמונה שצורפה לפוסט, בוודאי תזהו את הבקבוק הירוק עם המדליון הכסוף - Brut.
בושם זה היה ועודנו אחד מהבשמים האיקוניים לגבר שעיטר את מדפי החנויות והפרפומריות החל משנות ה 60, ועד עצם היום הזה ניתן למוצאו - לעיתים אף במקומות בלתי צפויים.
ממש לאחרונה אגב, שמתי לב שהוא חזר לעטר גם את מדפי הרשתות המובילות בשוק, דבר שאני כמובן יכול רק לברך עליו.
יחד איתו בתמונה אתם בוודאי מבחינים בשני בשמים נוספים שמן הסתם אינם מוכרים לכם - אלו הם ה"פלאנקרים" של Brut, בשמים בעל ניחוח דומה במבנהו ל Brut המקורי - שהושקו לאור ההצלחה האדירה של הבושם.
כאמור, היום נתמקד בסיפור הרקע של בית האופנה Fabergé, כאשר בפוסטים הבאים נסקור כל אחד מהבשמים עצמם.
Fabergé - מיהלומים לבשמים
בתחילת דרכו, היה Fabergé בית תכשיטים קטן שנפתח בשנת 1842 בסנט פטרסבורג.
בחלוף השנים - גדל בית האופנה וקיבל הכרה ציבורית עד כדי קשירת קשר הדוק עם בית הצאר הרוסי שהחל להזמין ממנו עבודות תכשיטנות עבור מוסדות הממלכה ובית הצאר.
שיא הקשרים עם בית הצאר היה בתקופת אלכסנדר השלישי אשר דרך קבע הזמין מFabergé מתנה לאשתו לכבוד חג הפסחא - ביצת פסחא מעוטרת ביהלומים ומשולבת במיניאטורות ממונומנטים של הממלכה.
בסך הכל - הוזמנו כ 50 ביצי פסחא אשר כל אחת היתה יצירת אומנות בפני עצמה.
עם שחר המהפכה הסובייטית בתחילת המאה ה 120, החלו זעזועים פוקדים את Fabergé והעסק המצליח החל להתערער.
באותה תקופה, איש עסקים אמריקאי בשם Armand Hammer שהיה בעל קשרים הדוקים עם הממשל הסובייטי והיה ידוע באהבתו לחפצי אומנות, רכש רבות מהיצירות של Fabergé - כולל חלק מביצי הפסחא.
ל Armand היה חבר טוב - Samuel Rubin שמו.
בשנת 1937 - שנתיים טרם פרוץ מלחמת העולם השניה, הקים Rubin חברה חדשה בארצות הברית למותגי קוסמטיקה וטואלטיקה, בהמלצתו של Armand, רשם Samuel Rubin את שם החברה בארצות הברית כ Fabergé, זאת ללא ידיעתם של משפחת Fabergé.
רק עם שוך הקרבות - בשנת 1945, גילתה משפחת Fabergé כי השתמשו בשם המותג ללא רשותם.
לאחר מספר שנים של התדיינות, הושג הסדר פשרה בין הצדדים כי Samuel Rubin יוכל להמשיך להשתמש בשם Fabergé אך רק כמותג לשיווק בשמים.
תור הזהב
כמו חברות רבות אחרות בתחום הבישום, גם חברת Fabergé עברה ידיים מספר פעמים, אך ללא ספק תור הזהב של החברה (-מבחינת בישום) היה בין השנים 1964-1984.
בשנת 1964 השיקה החברה את מיודענו - בושם ה Brut, שהפך במהרה ללהיט.
הצלחתו הגדולה של Brut יחד עם החלטות עסקיות נוספות - הפכו את Fabergé לענק עסקי, עד כדי שבסוף שנות השמונים רכשה Fabergé את חברת Elizabeth Arden - תאגיד ענק בפני עצמו.
בשנת 1989 נרכשה Fabergé על ידי תאגיד Unilever והיא בבעלותו עד עצם היום הזה.
למן הקמתה בשנת 1932 ועד לשנת 2014, הושקו למעלה מ 80 בשמים תחת המותג Fabergé , חלקם לגבר וחלקם לאשה.
במהלך חיפושיי אחרי מקורות מידע אודות בשמי Fabergé, מצאתי את הבלוג הזה שמוקדש כל כולו לבשמי Fabergé ומפרט כאן את כל הבשמים שהושקו תחת המותג (-באתר Fragrantica מופיעים הרבה פחות בשמים מאשר בבלוג זה).
בימינו אנו...
ככל יתר הבשמים המשתייכים לעידן הבישום הקלאסי, גם בשמי Fabergé נעלמו אט אט מן השוק.
גם אלו שעדיין זמינים על המדפים עברו מספר פורמולציות מחדש, עד כדי שהניחוח שלהם כיום הינו אך צל חיוור לניחוח המקורי והאדיר שהקנה להם את שמם הטוב.
אני מודה על כך שהצלחתי לשים את ידי על גירסתו המקורית של "בושם הדגל" לגבר של Fabergé, הלא הוא ה Brut הנהדר והנפלא, ולא רק עליו אלא גם על 2 בשמי פלאנקר.
כל אחד מהם כאמור - יקבל סקירה בפני עצמו בשבועות הקרובים.
אז יש למה לחכות.
Comments